Overname gemeentebestuur

In oktober 2018 wint Open VLD Maldegem de verkiezingen met 29,6 procent van de stemmen. Er was een voorakkoord met N-VA en De Merlaan, die respectievelijk 15 en 11 procent halen. De grootste partij mocht de burgemeester leveren, Open VLD dus.

Dat was al een eerste verrassing: N-VA had verwacht de grootste te zijn en dat ze moeten inbinden ligt moeilijk. Een tweede moeilijkheid is dat de mensen binnen het schepencollege elkaar niet goed kennen. Het is dan moeilijk om direct een hechte bestuursploeg te vormen. Daarbij komt dan ook nog eens de coronacrisis, waardoor alles digitaal verloopt. Het is dan erg moeilijk om een band met elkaar te creƫren.

Daarnaast is het ook problematisch als je dan als burgemeester na een aantal maanden vaststelt dat je schepen van ruimtelijke ordening zonder enige visie en consequentie vergunningen geeft, is dat toch even verschieten.

We hebben dit intern proberen op te lossen. Bij N-VA zijn ze achter de rug van de twee andere coalitiepartijen contacten beginnen leggen om van bestuur te wisselen. Om dan in februari 2022 daar definitief voor te gaan.