Extra groenzone centrum Maldegem

Voorstelling plannen Reesinghebos.

Reesinghe uitbreiden en ontwikkelen was dé kans om een groene long in Maldegem te creëren. In 2020 hadden we als gemeentebestuur een akkoord met een projectontwikkelaar: 18 van de 23 hectare van Reesinghe blijft zoals het nu is, en op 6 hectare wordt er gebouwd. Hiervoor krijgt de gemeente nog eens 18 hectare bij waarin een bijkomend park gemaakt kan worden. Er wordt dus een groene long gecreëerd van 34 hectare.

Als reactie op dit plan wordt een petitie opgestart met de boodschap dat Reesinghe volledig bebouwd zal worden. Zoals hierboven vermeld klopt dit dus niet: het gaat om 6 van de 23 hectare, en bovendien komt er in de plaats 18 hectare natuur bij.

Deze petitie schrikt de bouwpromotor af, die beslist om het project te annuleren. Als gevolg op de petitie wordt in de gemeenteraad beslist om een Ruimtelijk Uitvoeringsplan op te maken met de bedoeling om Reesinghe te herbestemmen van woonuitbreidingsgebied naar landbouwgebied, waardoor deze plannen ook in de toekomst onmogelijk kunnen worden doorgevoerd.

De procedure voor het RUP loopt nog, en zal in de komende maanden nog op de gemeenteraad komen ter finalisering. Een historische vergissing. Dit was dé mogelijkheid om Maldegem voor de komende generaties te voorzien van een prachtige groene long.